Brød brød brød

Langtidshevet brød blir SÅ godt! Digger den svampaktige, myke og luftige teksturen som brødet får med lite gjær og god tid. Null elting, bare god planlegging. På morgenen er det bare å stå opp, hive brødet i ovnen og en halvtime senere har du fiks ferdig hjemmebakt brød uten å jobbe for det. Mange oppskrifter sier at du etter heving skal brette brødet noen ganger inn mot midten, og deretter etterheve 2-3 timer. Jeg dropper dette, hever bare én gang i brødformene, og synes det blir like bra. 


 

Du kan blande sammen hva som helst av mel og frø, men det er noen grunnprinsipper som gjelder:

  • Minst halvparten av melet må være fint hvetemel/fint speltmel 
  • Rug er topp å blande med, også sammalt hvete/spelt og andre sorter
  • Bruk ca. 2 dl kaldt vann per 2,5 dl mel
  • Jo lengre du hever brødet, jo mindre gjær trenger du
  • Kan heve mellom 10 og 20 timer, men 8 timer går også fint om du har mindre tid 
  • Skal heve i romtemperatur/kjølig sted, ikke på varmt sted
  • Bruk bakepapir i bunnen av brødformen! 

 

Oppskrift på 2 store mellomgrove brød:

  • 675 g fint hvetemel/speltmel 
  • 450 g sammalt rugmel 
  • 4 never sesamfrø
  • 1 ts tørrgjær
  • 1,5 ts salt
  • 2 ss sukker/honning rørt ut i litt lunkent vann (kan droppes tror jeg)
  • 10 dl kaldt vann 

 

Slik gjør du:

Bland sammen alt det tørre. Tilsett kaldt vann og rør godt til du får en seig deig. Kle to store brødformer med bakepapir og fordel deigen jevnt i de to formene. Dekk med plast og klede. La brødet heve på kjøkkenbenken i 10-15 timer. Stek brødene på 200 grader nest nederst i ovnen i ca. 35 minutter. Løft brødene ut av formene og avkjøl på rist. Kan fryses!

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg