Palak paneer – ferskost i spinatsaus

Palak paneer er en indisk klassiker. Palak betyr spinat, og paneer er en type fast ferskost som ikke smelter. Perfekt kjøtterstatter i gryter og supper. Å lage ost høres kansje avansert ut, men det er utrolig enkelt og ganske fort gjort. Her får du fremgangsmåten steg for steg. Osten kan lages i forveien og oppbevares i kjøleskap, eller den kan fryses. Du kan også smakssette den med diverse urter og krydder.

Paneer kan tilsettes ulike sauser, feks tikka masala som du finner oppskriften på her. Indisk mat krever at du har diverse krydder, men det finnes som vanlig ingen fasit – det viktigste er å bruke smakssansen underveis mens du lager. Så ingen krise om du ikke har alle krydderne som står i oppskriften. To liter H-melk gir 330 gram ost, og hele retten holder til ca. 3 personer. 

 

Til paneer trenger du:

  • 2 liter H-melk (ikke bruk lettmelk)
  • 6 ss sitronsaft/limesaft/hvit eller brun eddik (jeg brukte en blanding av sitron og eddik)
  • Salt, pepper og evt. annet krydder (jeg brukte litt cayennepepper og spisskummen)

Slik gjør du:

  • Kok opp melken i en tykkbunnet kjele mens du rører (jeg brukte jerngryte fra LeCreuset). Pass på at det ikke brenner seg i bunn eller koker over. 
  • Når melken har kokt opp skrur du varmen ned, og tilsetter 6 ss sitron/eddik. Rør rundt og la stå noen minutter. Nå vil du se at melken skiller seg – myse/væske fra ostemasse som ligner cottage cheese. (Dersom det ikke skiller seg bra nok tilsetter du en ss ekstra eddik og koker/rører på nytt).
  • Kle et dørslag med et tynt håndkle og hell alt oppi. Mysen forsvinner og du sitter igjen med ostemassen. Tilsett 2 store klyper salt, og noen dryss av annet krydder og rør godt. 
  • Snurp håndkle sammen slik at du presser ut så mye som mulig av vannet. Snu gjerne dørslaget, legg osten oppå med håndkle rundt og sett noe tungt oppå (feks en jerngryte). La det stå sånn i 15-30 min. Ta osten ut av håndkle og legg den i kjøleskapet i plast mens du tilbereder resten av retten.

 

Til spinatsausen trenger du:

  • 1 stor løk
  • 5 fedd hvitløk
  • 200 g fersk spinat
  • 2-3 dl kremfløte (evt. kombinert med litt gresk/tyrkisk yoghurt, matfløte el. ettersom hvor tykk/feit du vil ha den)
  • 2 ts garam masala
  • 2 ts gurkemeie 
  • 2 ts spisskummen
  • 1-2 ts paprikapulver
  • Salt etter ønske
  • Valgfrie alternativer: fersk revet ingefær eller ingefærpulver, fersk chili/cayennepepper, ferske eller hermetiske tomater

 

Slik gjør du:

  • Stek spinaten i olje/smør til den faller sammen og kjør den til en jevn puré i en stavmikserboks/foodprosessor. 
  • Stek løk og hvitløk blankt i en tykkbunnet gryte. Tilsett diverse krydder og la det surre noen minutter. Ha oppi spinatpuré og varm opp (evt. 0,5 dl vann om det er veldig tørt).
  • Tilsett kremfløte (evt. kombinert med andre meieriprodukter etter ønske) og la det småkoke. 
  • Juster med salt og andre krydder til smaken blir perfekt for deg. Ha oppi osten delt i terninger tilslutt, og la den bli gjennomvarm (men pass på så den ikke smuldes altfor mye opp). 
  • Spar gjerne litt ost som du smuldrer på toppen, sammen med masse koriander. 
  • Serveres med valgfritt tilbehør: ris, quinoa, nanbrød, raita ol. 
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg