Koke kraft

Det er mange grunner til å koke kraft, men den viktigste grunnen til at jeg gjør det er at det gir veldig mye mer næring til supper, gryter og sauser, og at det gir en helt annen metthetsfølelse enn om vi bare bruker vann og fond. Det er veldig enkelt, men det krever at man er tilgjengelig. Det er lurt å koke opp så mye som mulig når du først setter i gang, gjerne to store kjeler i slengen.

Her er noen grunnprinsipper jeg følger:

  • Beregn ca. 1 kg bein per 3-4 liter vann. Vannet skal dekke kraftbeinene. Jo mer vann, jo tynnere vil kraften bli i avkjølt tilstand, og jo mindre næring per enhet. Når kraften er avkjølt vil en kraft med mye næring være geleaktig fordi den inneholder mye gelatin. Jo mer geleaktig, jo mer næring. 
  • Du kan koke kraft på det meste, men unngå konvensjonell/billig gris (mye tungmetaller). Jeg bruker som regel en blanding av margbein, oksehaler og kraftbein fra storfe, eller kyllingskrog fra Holte/Stange. Du får kjøpt dette hos slakter, i frysedisken på Meny og andre steder. Jeg vet også at Meny gjerne bestiller inn kyllingskrog fra Holte på forespørsel. Dersom du har helstekt kylling til middag kan du koke kraft  på restene istedenfor å kaste det.
  • Det aller beste er å bruke en jerngryte (Le Creuset er genial), fordi den fordeler og holder på temperaturen på en veldig effektiv måte. Man kan også bruke vanlige kjeler. Har du strømuttak på balkong eller veranda så er et tips å skaffe seg en sånn hybel-stekeplate, så kan grytene stå ute og du slipper lukt inne. For det BLIR lukt, dessverre. Noen bruker “Wonderbag”, men det har jeg ikke prøvd enda. 

Slik gjør du:

  • La gjerne kraftbeinene ligge i 2 ss sitron eller eddikvann over natten uten at det er varme på. Dette vil åpne porene og trekke ut mer næring av beinene.
  • Når det gjelder smakstilsetninger kan man putte oppi hele pepperkorn, lauberblad, løk, gulrot, sellerirot etc. Dersom du ikke skal fryse kraften vil kraft kokt med grønnsaker få kortere holdbarhet i kjøleskap (kanskje ca. 3 dager). 
  • I starten når det koker opp kan man gjerne fjerne det skummet som legger seg på toppen av vannet. Ha på så lav temperatur som mulig – vannet skal egentlig ikke koke, bare småboble. Faktisk er det mer riktig å si “trekke kraft” enn “koke kraft”, ettersom det er det vi egentlig gjør.
  • Som hovedregel kan kylling trekke i 6-48 timer, og storfe fra 12-72 timer. 
  • Når kraften er ferdig kokt bør den kjøles raskt ned. Sil den først, og fordel den i glass/bokser, og sett det i iskaldt vann med isbiter i oppvaskkummen, før du fryser det ned.  
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg