Tomater som varmebehandles over lang tid endrer smak fullstendig og blir så mye mer enn hva de var opprinnelig. Langtidsbakte tomater er kjempegode i salat, i pai, som tilbehør til kylling, hvit fisk og svin, eller bare helt alene.
Vask tomatene, kutt dem i to, og legg de på et stekebrett med snittflaten opp. Drypp litt olivenolje, maldonsalt og nykvernet pepper over. Stek dem på ca. 70 grader i rundt 8 timer, gjerne over natten. Det går også an å steke de på 100 grader i for eksempel 4 timer. Har du mulighet kan du lufte ovnen noen ganger, så tørker tomatene raskere. Den siste tiden kan du sette på varmluft. Tomatene kan oppbevares i olivenolje dersom de ikke spises i løpet av et par dager.
Nøttemelk er supert å bruke i smoothies, chiapudding, havregrøt eller andre ting der du kunne brukt vanlig melk. Det er et alternativ for de som ikke tåler laktose, eller bare vil begrense inntaket. Smaken blir som nøttene smaker, bare i mild melkevariant. Jeg liker best å lage nøttemelk med mandler, men det funker også fint med hasselnøtter eller andre nøtter (eller en blanding).
Legg ca. 250 gram mandler i vann med litt salt, og la det ligge over natten. Skyll av bløtleggingsvannet og kjør nøttene i en blender med ca. 1 liter vann (du kan tilsette f.eks en daddel, salt, kanel etc. for smak). Når nøttene er helt most, så siles melken gjennom en nøttemelkpose (jeg kjøpte den på ebay). Man kan også sile gjennom en finmasket sil eller et kjøkkenhåndkle. Melken oppbevares på glassflaske i kjøleskap og er holdbar i 3-4 dager. Mandelmassen kan brukes i smoothie, brød eller kaker.
Smoothie er alltid et slumseprosjekt som bare blir til ut fra hva vi har liggende. Derfor trenger du heller ikke å følge denne oppskriften slavisk, men den er et godt utgangspunkt for en supersunn smoothie som ikke smaker typisk grønn. Når 1-åringen som ikke liker grønnsaker drikker to store glass og spør etter mer, da er den godkjent som god.
Hvis vi har overmoden frukt/bær som ananas eller banan liggende skjærer vi det alltid i biter og fryser ned. Kokosmelk vi ikke bruker opp fryses som isterninger.
Hjemmelaget tacokrydder er utrolig enkelt, og smaker mye bedre enn det du kjøper ferdig. Når du først lager blandingen har du til mange runder med tacofredag, så det er egentlig veldig lite jobb. Bruk ca. 1,5 ss til 400 g kjøttdeig, men smak til så får du den så sterk som du ønsker.