Bare ordet fiskegrateng gjorde meg litt kvalm – helt fram til for kanskje to år siden. Da oppdaget jeg plutselig fiskegrateng, hos bestemoren til typen, sånn som fiskegrateng skal være. Sånn skikkelig god, hjemmelaget med kjærlighet, med masse fisk og hvit saus. Nevnte at jeg skulle hatt oppskriften, og etter to dager dukket den selvfølgelig opp i postkassa. Håndskrevet fra bestemor. Siden den dagen har fiskegrateng vært et fast middagsinnslag hos oss, og vi har selvfølgelig bedt bestemor på middag. Fiskegratengen ble godkjent, selv om vi hadde spicet den opp litt.
Oppskriften:
- Ca. 600-900 g rå beinfri lettsaltet torsk. Skjær i 3×3 cm terninger og fordel i smurt ildfast form
- 4 toppet ss smør + 6 ss hvetemel + melk = røres til tykk hvit saus (lages på vanlig måte)
- Fjern kjelen fra den varme platen
- 2-3 egg røres inn i den hvite sausen, ett av gangen
- Smak til med salt, pepper og malt muskatnøtt
- 4 hakkede vårløk (og evt. fersk basilikum) røres inn i sausen
- 1-2 dl kokt makaroni kan tilsettes sausen
- Hell sausen over fisken, vend rundt og fordel jevnt
- Strø over griljermel (finmalte brødrester) og parmesanost (parmesan kan droppes, men best med)
- Stek nederst i ovnen på 200 grader i ca. 35-40 min.
Server med råkostsalat, sitron og potet!
2 kommentarer
Dette så kjempe godt ut 🙂 (Ukens blogg konkurranse på min blogg nå, bli gjerne med)
Denne skal jeg prøve 🙂 Så fin blogg 🙂