Knekkebrød med bløtlagte frø

Det finnes hundrevis av knekkebrød-oppskrifter, men egentlig trenger man ikke å følge en oppskrift for å lage knekkebrød. Litt frø, kanskje nøtter, mel, vann og salt, så er du der. Det viktigste er at væskebalansen blir riktig, slik at de blir sprø. Det er også lurt å lufte ovnen litt underveis, for å slippe ut vanndampen. 

Bløtlegging av frøene er for å bryte ned fytinsyre (antinæringsstoff) i skallet, og gjøre næringen lettere tilgjengelig. Det er selvfølgelig valgfritt, men fytinsyre hindrer opptaket av vitaminer og mineraler, så derfor er det lurt å bløtlegge frøene i et salt/surt miljø i forkant. Men det har ikke noe å si for smak eller konsistens!


 

Til to stekebrett: (oppskriften kan halveres hvis to brett blir for mye)

  • 2 dl lettkokte havregryn
  • 2 dl havrekli
  • 2 dl kruskakli
  • 2 dl sesamfrø
  • 2 dl linfrø
  • 2 dl solsikkefrø
  • 1 ts salt
  • 7 dl vann 

Bland sammen sesamfrø, linfrø, solsikkefrø, havregryn, salt og vann i en bolle og la stå på kjøkkenbenken med lokk/plastfolie i ca. 8 timer (over natten, eller mens du er på jobb). Jeg pleier å måle opp på kvelden, og bare helle vann over før jeg går på jobb. 

Tilsett havrekli og kruskakli. Fordel jevnt på to bakebrett med slikkepott. Stekes først ved 160 grader varmluft i 50 min. (Etter ca. 10 min. må du rute opp med pizzahjul, 3×4 blir en fin størrelse).  Sett ett brett øverst og ett brett nederst, bytt plass halvveis. Luft gjerne ovnen underveis. Tilslutt tørkes knekkebrødene i ca. 30 min på 100 grader, gjerne med døren på gløtt – for eksempel med en gryteklut i mellom, så dampen siver ut.  

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg