Kanelboller

Plutselig ble det morsomt å lage gjærdeig! Det har egentlig vært sånn skikkelig tiltak-ting å gjøre, og veldig lite fristende å gå i gang med. Vet ikke hvorfor, men den deigen er jo litt av et pes. Har jeg alltid tenkt. Men egentlig er det ikke det i det hele tatt, det tar bare litt tid på grunn av heving. Men det får du ofre for luftige og superdigge boller. 

Denne deigen kan brukes til både å lage vanlige (rosin)boller eller til kanelboller med masse fyll. Deigen kan selvfølgelig dobles til det tyter over i bakebollen. 


 

Til deigen (gir ca. 20 boller eller 17 kanelboller):

  • 100 g EKTE meierismør – ikke noe tullesmør
  • 550 g hvetemel
  • 90 g sukker
  • 0,5 ts bakepulver
  • 1 ts kardemomme 
  • 1/4 ts salt 
  • 3,5 dl melk
  • 1 pakke tørrgjær
  • 1 egg til pensling

 

Til fyllet trenger du:

  • 100 g smør
  • 100 g sukker/melis/brunt sukker eller en blanding (kan reduseres noe hvis du vil, men mye smaker selvfølgelig best)
  • 1 ss flytende honning – kan droppes
  • 1,5 ss kanel
  • En klype salt

 

Slik gjør du:

  • La smøret være romtemperert så det er helt mykt. Smuldre smøret med hendene inn i hvetemelet. Pass på at alt er godt fordelt i melet. 
  • Bland inn sukker, tørrgjær, bakepulver, salt og kardemomme. Rør godt så alt er jevnt fordelt. 
  • Varm opp melken til 37 grader. Jeg bruker et steketermometer for å måle riktig temperatur. Hell melken i en tynn stråle i melblandingen mens eltekroken på maskinen går. 
  • Viktig: la deigen eltes lenge nok på ganske høy hastighet- da får du de luftigste bollene. Når deigen er jevn og smidig (og kanskje litt klissete) dekker du bollen med plast og håndkle, og setter den til heving på et lunt sted i ca. 45 min – 1 time. Du kan feks. sette stekeovnen på 30-40 grader og la den heve i den. Triks.
  • Fyllet: Bland sammen mykt smør med sukker og kanel. 
  • Kjevle ut deigen på litt mel til et stort rektangel, kanskje 60×35. Pass på at deigen ikke er klistret fast til bordet. 
  • Smør fyllet utover, men la det være igjen 5 cm uten fyll på den ene langsiden. Den skal feste seg når du ruller sammen.
  • Rull stramt sammen til en lang pølse. Del i ca. 3 cm brede skiver.
  • Legg de tett sammen på et bakepapirkledd stekebrett. Når bollene vokser inn i hverandre får du myke sider, og det er jo ekstra digg. 
  • Dekk med plastfolie og la bollene heve i ca. 30 min. 
  • Pensle med egg, og stek de på 225 grader i 10-12 min. Følg med og ta de ut når de er akkurat perfekt stekt. 
  • Boller: Dersom du skal lage vanlige boller knar du inn rosiner etter første heving, ruller ut ca. 20 boller, etterhever, pensler med egg og steker på 225 grader i 6-10 min – følg med så de ikke blir for mye stekt. 
  • Avkjøl på rist, og sett opp kjøkkendøra hvis du vil avkjøle dem raskere så du kan spise dem fortere (og samtidig friste naboen).
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg